miercuri, 5 mai 2010

Mişcarea dadaistă

     Este o atitudine de nihilism continuu, de negare a întregului trecut. Unii interpreţi văd în ea o mişcare ce ţine de sfera răsturnării tuturor valorilor. O mişcare violentă dată şi de epocă. Ea poate fi văzută ca o revoltă brutală. Fiind una dintre mişcările avangardiste, poate fi închipuită ca modalitate reală de a duce mai departe acest curent nihilist. Viziunea se întoarce inclusiv împotriva naturii operei de artă şi intenţia pare a fi distrugerea artei. În mişcarea dada se poate vedea procesul de continuare a nihilismului nietzscheean. Apar ca teme, aici, hazardul, spontaneitatea, absurdul. În locul veşniciei, a ceea ce este bine determinat, apare, acum, absurdul, categorii diferite ce instaurează o nouă mişcare. Avem astfel colajul, fotomontajul, ready-made-ul. Dadaismul mută accentul pe acţiunea artistului. Dadaismul devine, oarecum, un tip de (anti)artă. Este pus sub semnul întrebării inclusiv gustul estetic. Acest tip de manifest cultivă libertatea de exprimare a artistului şi aduce la pachet o formă bizară de relativism. Libertatea poate fi văzută ca arbitru absolut ce instaurează şi dictează noile norme culturale. 


Offshore loves  Dirty Diana! 


13 comentarii:

Silver spunea...

Thanks for your comment and explanation about the translator. That's ok, sweetie. You're right, there are quite many blogs that do not have translator but i still visit those lovely blogs.

~Silver

Unknown spunea...

libertatea de exprimare este cel mai bun lucru ce ni se putea intampla :)

ana spunea...

... cam mare saltul de la Nietzsche si dadaism... ;
alte 'opinii' pt a ne clarifica [eu, adica] ceva mai bine, revenim imediat ce putem;
o zi buna si fara ginduri 'nihiliste' - scuze!- negativ(ist)e

George Colang spunea...

Kid4ever@ Crezi u? Daca este doar impresia ca avem libertate? Crezi ca miscarea avangardista a darmat ceva cu adevarat? Pur si simplu au rostogolit lucrurile si au pus ceva in schimb.

George Colang spunea...

Ana Z@ Daca dai click pe cuvantul ingrosat si colorat din text o sa dai peste un articol care o sa-ti clarifice excelenta putere de sinteza.

strumfita cu esarfa spunea...

la multi ani cu ocazia zilei barbatului :)

George Colang spunea...

strumfita@ iti dai seama ca sunt in extaz! :))) exista asa ceva? :)))

George Colang spunea...

Silver@ I'm here. Have a nice day! :)

Vocea-de-departe spunea...

Cat relativism, tot atata paradox. Libertate între oglinzi. Una a negării vechii dogme, alta a noii dogme.

George Colang spunea...

Vocea de departe@ Miscarea dada aduce totusi ceva. Nu se lasa golita, chiar daca pare un simplu avant ce are o natura nihilista. O sa mai fie pe blog cateva articole pe tema artei iar multe dintre raspunsuri vor aparea acolo.

Dreamer spunea...

Eu am studiat miscarea dadaista in literatura si mi s-a parut interesanta, dar cam lipsita de originalitate. E un fel de gol creativ.

George Colang spunea...

Dreamer@ Frumos spus ,,gol creativ''. F. frumos. Te mai astept.

Vera Spirescu spunea...

cine ar vrea sa afle despre dadaism de pe un blog? niste critica ar fi mai buna, nu?