marți, 18 mai 2010

Despre nevoi false, oameni banali…

       În viaţa noastră banală, de zi cu zi, avem prilejul să întâlnim mai multe marionete. Avem, deci, posibilitatea reală de a fi neautentici. Acum, fie spus, nici autenticitatea nu poate fi autentică, dar poate fi mimată. Când îţi dai machiajul jos şi te uiţi  în oglindă, vezi un obstacol. Te vezi pe tine! Nimeni nu vrea să se vadă cu adevărat. De ce ar face-o? Să se cutremure cu întrebări existenţiale despre viaţă şi moarte? Despre cât de mult iubeşte sau dacă chiar o face cu adevărat? Nimeni nu stă să se hărţuiască în aşa hal! Este mult mai uşor să memorăm codul unui telefon mobil sau să se ne scărpinăm în nas şi să flecărim. La şuetă, pe la colţuri, cu zâmbetul mereu virgin, ca şi cum erecţia ar fi o stare continuă de exaltare, ajungem să ne lăsăm cuprinşi de cotidianul care face din noi nişte ticăloşi. Râzi şi arunci priviri deocheate, poate, poate pică vreun ciolan. Felinele sunt mereu hoaţe, ele sunt vinovate pentru nepriceperea cu care te-ai înhămat la naştere. Omul cotidian este ridicol în esenţă. Fie că are tricou cu nu ştiu ce formaţie, fie că fuge ca un drac de asta, tot banal rămâne. Şi ştii de ce? Pentru că el caută cu ardoare să nu fie banal! Asta este retorica ieftină care face din orice om un diletant într-ale vieţii. Cu cât încercăm să fim mai autentici, cu atât devenim mai banali. Cu cât o maşină este mai mare şi poate oricând să te doboare, să cutremure străzile, cu atât eşti mai prost şi mai umil. Să nu uităm: Orice călău îşi are un călău! Cu cât ne mânjim pe faţă şi ne dezbrăcăm mai mult, cu atât o sa devenim doar nişte porţii de mâncare, bune de pus pe masă şi de sughiţat. Cu cât o să plângem că nimic nu merge bine, cu atât o să fie şi prăpădul mai mare. Mai simplu spus, cu cât nevoia este mai artificială, cu atât devii mai artificial. Omul ce este direct proporţional cu prostia nevoilor sale himerice!  


Great song! 


24 de comentarii:

Joker spunea...

E..., asta e dureros de veridica !
Chiar se intampla en gros.
Care e solutia, ce ar fi de sondat.
Unde poti gasi declicul? Intrebarea asta lipseste cu desavarsire. Parerea mea!
Cat iubesti? Ce anume si cum o faci?
-Ce ai ales ptr.tine? Esti constient sau mergi cu Valul. Gagici, masini, facultate, lupte, miresme, impresii, planuri, mai grav trairi!?
Exprimarile tastate sunt(vor fi)prea putine.
Asteptam multi, exprimarea in public, Intrebarile sa se nasca ptr.ca in romania manelistica nu exista. Aici sunt doar intrebari generaliste(imbecile cele mai multe), probleme care ne ocupa tot timpul.
Ps Vorba aia ; banca, datoria, seful, sotia au un rol prea complex..., ca fi Tu asa cum ti-ai fi dorit odata(cine stie!?)
Agitatia la noi este tradusa ca Traire, din pacate! Uite-te la Giurgiu, la giurgiuveni.
Noi romanii(generalizare adevarata) suntem la fel ca si CASATORITII: De acum, stam cu OCHII INTREDESCHISI.

Septembrie spunea...

Mă întreb câţi dintre noi ar avea puterea să renunţe la banalul de zi cu zi şi să facă exact ceea ce şi-ar dori....de exemplu: vine cineva la tine şi îţi zice: măi, am cutare proicet, intri? Şi proiectul ăla, e o parte din visul tău, dar pentru a îl realiza o să ai nevoie de sacrificii, să renunţi la jobul actual, la timpul petrecut cu familia, la certitudinea zilei de mâine şi să te arunci înainte, în necunoscut, avântat de idealuri....Eu astazi mi-am dat demisia. Şi mă simt al naibii de bine. Pentru-că mi s-a luat de ipocrizie. Şi tot astăzi, la primul CV trimis mi s-a răspuns pozitiv şi culmea, cu un plus de câştig.....Da, am făcut o nebunie. Colegii mi-au spus că sunt nebună. M-am aruncat cu capul înainte, orbeşte şi am găsit o uşă. Ce aş fi făcut dacă nu o găseam? Probabil o luam pe cont propriu, ceea ce, la momentul actual ar fi fost mult mai greu...
Şi simt, că m-am dezbrăcat de rutină.
Crezi că a fost o nevoie artificială aici?

zburli spunea...

Si daca nevoia e autentica, atunci devii si tu mai autentic?

Stii ceva, mi-e imi place banalitatea. E asa autentica!

George Colang spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Colang spunea...

Septembrie: Nevoile artificiale sunt date, pornind de la lucruri simple, a bea o bere in locul unui pahar cu apa, pana la nevoi care devin cu totul aritificiale. Nu zice nimeni sa fii sihastru, sa traiesti o viata habotnica, ci sa nu faci un scop din vicii. Atata tot. Eu nu spun ca e bine sa contemplam, oricum nu avem cum, viata noastra tine de cotidian, asa cum apa tine de hidrogen si oxigen, nu putem sa le separam. Exista o legatura care ne provoca si ne incita se nu le mai deosebim. Nu pot sa ti spun ce este o nevoie pentru tine, pot sa ti spun ca masura este buna in toate...

George Colang spunea...

Zburli: Autenticitatea are grad de comparatie? Ontologic vorbind...

George Colang spunea...

Joker: Foarte frumos spus, agitatia ca traire. Asa arata cheia, toti vad in agitatie un mod autentic de a fi in lume...

Unknown spunea...

mare adevar: nimeni nu vrea sa se vada pe sine..

Alina spunea...

scrii niste adevaruri intr-un mod exceptional :)
felicitari

George Colang spunea...

Alina@ merci. te mai astept! :)

Fata cu Cafea spunea...

Poate ca si sistemul este devina si vrea sa ne transforme in oameni artificali si nevoi la fel de artificiale.
Putini mai sunt cei care isi rezerva timp si pt ingrijirea sufletelor si hranirea lor cu frumos :).

George Colang spunea...

IzuH@ Despre asta e vorba. ai punctat corect. dar sistemul nu este dat tot de noi? de ce ne lasam manipulati? de ce stam cu mainile in san? de ce preferam sa ne identificam cu o reclama si nu cu noi? merci

Fata cu Cafea spunea...

Sistemul este jucat de asa zisa conducere, nu? Ei bine conducere fiind la randul ei o marioneta...si iata de ce foarte putini dintre noi isi impun sa depaseasca limita monotoniei. Daca luam exemplul clar din zilele astea, in capu romanului este doar cum sa faca bani, multi, rapid si cum sa nu-l afecteze tot haosul. Si da, intradevar dovada maxima de superficialitate.
Ceva, undeva e gresit.

George Colang spunea...

IzuH@ Ceva este gresit in comportamnetul nostru. Politicul, firmele, toate, manipuleaza, noi suntem de vine. Nu ei, noi, pentru ca ne lasam manjiti cu nimicuri...

Fata cu Cafea spunea...

intradevar, ei ne-au gasit punctul slab si au lovit din plin. noi am razbit, dar prea tarziu.

George Colang spunea...

izuh@ chiar daca nu avem somn, trebuie sa avem totusi o atitudine mai optimista, daca tot purtam discutia asta acum, inseamna ca inca nu a murit nimic, totul este in noi...

I. spunea...

ne nastem din banal si murim niste banali :) si atunci? the solution is... adevarul e ca intalnesti din ce in ce mai putini oameni care sa te impresioneze, oamnei despre care sa spui la sfarsit "Da! Ce om!" Oare am uitat sa mai fim oameni, sa mai fim ceea ce ne desavarsea cu adevarat, ceea ce ne diferentiaza de orice alta creatura: originali/interesanti/noi ?

Foarte intersant si frumos textul. La mai multe, numai bine.
Iulian J.

George Colang spunea...

(Iulian)(NR)(TT)@ problema nu tine de cat de banali suntem, banal sunt si eu ca scriu pe blog, la fel ca alti o mie de blogeri, banali suntem toti, problema tine de cat de mult ne lasam condusi de corportatii, cat de mult ajungem sa ne identificam cu niste produse, cat din noi mai este noi?

Joker spunea...

UNDE manipulat ?
De Ce manipulatii nu pot lua atitudine si....
Ce s-ar putea Face ?

Iata INTREBARILE !!!
la care s-a gandit si Brucan, dar era prea pervers(ca multi altii)sa le poate enunta
BLESTEMUL este acela
ca NU se/le putem enunta sau prezenta ! Totul s-ar narui.
Pare banal dar cu vreo 3 minute la maxima audienta, se poate face si o revolutie.
PS Cred ca s-ar putea ocoli cea sangeroasa, asta de care le este FRICA Prostimii si maselor de pervertiti cu fata umana, parca asa-i zice:))

crazysoare spunea...

uau ..ce (de) comentarii :)) unii iubesc banalitatea , altii isi iau rolul de avocat si in numele tuturor spun ca nimeni nu vrea sa se vada pe sine , sistemul este vinovat pentru superficialitate etc .:))
Totul este o alegere si noi suntem cei ce alegem !!!! Eu aleg sa nu dau vina pe sistem , sa ma cunosc pe mine , sa traiesc lucrurile care ma fac fericita (sa lupt pt ele unde e nevoie), sa scriu daca simt nevoia sa scriu si sa iubesc oamenii si diversitatea lor .
Toate cele bune.
P.S Cand citim ceva despre tine ? Ceva autentic si din suflet , vad ca esti istet - ce ai putea sa ne oferi frumos (fara povesti despre sistem si ce fac altii )!!!?

George Colang spunea...

crazysoare@ Exista un articol - Autoportret - dar nici acolo nu afli mare lucru despre mine. Din pacate sau din fericire, eu nu o sa-mi impartasesc viata personala pe blog. Cum spuneam, poate printre randuri o sa gasesti ceva...Si, oricum, nu este relevanta viata mea personala pentru discutia de fata.

George Colang spunea...

Joker@ Tot depinde de cum tii camera de filmat:)))

Joker spunea...

Da da....
Pana intrO zi cand Ignoranta/Indiferenta vor rabufni si scoate la suprafata tot ARTIFICIALUL si strategia asta a APARENTELOR.
Ps
Nu imi place shake-ul asta de planuri:
Personale(fireworks)
Generale(cu multitudinea de pareristi)!
Pentru Multii uituci: Life is a Wonderful !
Si tot aici, din Ochii multora razbate suficienta, tratata cu lentile de contact:))

De obicei nu ma numesc. spunea...

"Omul cauta cu ardoare sa nu fie banal"- nimic rau in asta. Nu cred ca dorinta omului de a iesi din anonimat, de a fi diferit de ceilalti, de a-si desavarsi o identitate este ceva rau. Calea pe care o alege fiecare de a iesi din banalitate, in schimb, e periculoasa, pt. ca se poate da gres. Dar greselile le vedem doar noi, CEILALTI, diferitii, care avem alt mod de a ne delimita de ei. Deci, consider ca e-ti-che-tezi atunci cand spui: "cu cat nevoia este mai artificiala, cu atat devii mai artificial", pt ca artificialitatea e, POATE, doar in ochii tai. People are not all the same! Poate si tu ai la randul tau doza ta de artificialitate, din perspectiva celuilalt. Totul sta in ochii privitorului. Si cand spun asta, sa stii ca exista si persoane carora le place ceea ce vad atunci cand se uita in oglinda :)). Se numesc narcisisti.
Oamenii sunt diferiti, ridicoli, genii, schimbatori, Oamenii nu-s toti la fel. Si categoric, nu sunt NUMAI ridicoli, cum ai zis tu.
Cu cat incercam sa fim mai autentici, cu atat mai mult NU STAM PE LOC. Ceea ce e un lucru bun, zic eu. Putem avansa sau nu, dar oricum ar fi, nu e nimic mai rau decat statul in loc. Stii tu: "Acolo unde toti gandesc la fel, nimeni nu gandeste prea mult".