În primul rând, Thales trebuie privit oarecum din perspectiva omului care îmbină filosofia cu ştiinţa. Despre Thales din Milet se spune că a prevăzut eclipsa menţionată de Herodot, a elaborat un calendar şi a găsit o metodă de sorginte feniciană prin care corăbiile aveau să se poată deplasa în funcţie de constelaţia Ursei Mici. În povestirile anecdotice scrise despre viaţa lui Thales, Diogene Laertios spunea că, în timp ce acesta se uita la stele, fiind adesea preocupat cu lucrurile care nu erau strict mundane,[1] a căzut într-o groapă sau o fântână. Tot aşa, se mai spunea despre Thales că a închiriat toate teascurile disponibile, prevăzând o recoltă bogată de măsline. Trecând în plan filosofic, Aristotel[2] afirma că, potrivit concepţiei lui Thales, pământul pluteşte pe apă, având forma unui disc plutitor. Ca orice filosof al vremurilor respective, care caută adevărul prim, originea, elementul primordial, Thales invocă problema Unului şi chiar afirmă că apa este principiul generator care pune în mişcare mersul tuturor lucrurilor. Aristotel, plecând de aici, susţine: „creându-şi această reprezentare deoarece vedea că hrana tuturor fiinţelor este umedă şi că însuşi caldul se naşte din umed şi trăieşte prin umezeală (iar originea naşterii este începutul, principiul a toate cele). Thales şi-a format, deci, respectiva concepţie din această pricină, dar şi fiindcă toate seminţele au o natură umedă, iar apa este principiul naturii pentru făpturile umede.“[3] Urmărind ideea, dar mai ponderat, Aristotel susţine că Thales ar fi fost influenţat şi de teologiile străvechi în care apa era obiectul pe care Zeii jurau.
O altă teză atribuită lui Thales, de către Aristotel, ar fi aceea a zeilor care se află ca element făuritor în toate elementele, că magnetul are suflet pentru că influenţează fierul,[4] însă aceste interpretări sunt oarecum lacunare, căci a merge cu raţionamentul mai departe este ca şi cum ai spune că Zeul se află în toate, iar toate cele ce sunt, la rândul lor, au fost investite şi înfăptuite din apă. Ceea ce trebuie să ne rămână cu precădere de la Thales este faptul că filosoful a fost primul care a încercat să gândescă problema multiplicităţii Unului sau a modului în care lucrurile sunt influenţate în spaţiul elementului primordial şi ultim. Propriu-zis, aşa cum ne arată şi Copleston, Thales „îşi câştigă locul de prim filosof grec datorită faptului că este primul care concepe noţiunea Unităţii în Diversitate ( chiar dacă nu izolează noţiunea aceasta la un nivel logic) şi, în timp ce menţine această idee a unităţii, face efortul de a justifica evidenta diversitate a multiplului.“[5] Aristotel chiar spune: „Thales, începătorul unei astfel de filosofii a principiilor.“[6] Astfel, filosofia lui Thales trebuie înţeleasă ca un efort de a ajunge la pluralitatea experienţelor şi a modalităţilor de a ne raporta la natură, ca un efort totodată de a strânge toate elementele sub învelişul unui singur principiu reglator.
________________________________________
[1] Lucruri pământeşti, normale, lumeşti.
[2] Vezi Metafizica, trad Andrei Cornea, Humanitas, Bucureşti, pp. 55-56.
[3] Ibidem, pp. 55-56.
[4] Vezi De Anima.
[5] F. Copleston, Istoria filosofiei - Grecia şi Roma, Editura ALL, 2008, Bucureşti, p. 22.
[6] Vezi Metaf. 983 b, I 8.
11 comentarii:
Parerea mea este ca acest text este cel mai bun pe care l-ai scris aici. In orice caz, cel mai "citibil". Ai putea adauga felul in care Thales a masurat piramida fara sa se urce pe ea. Este tot un mod de a folosi unicitatea (formula matematica universala) pentru a da seama de diversitate.
Felicitari si multumiri!
Buna! Pentru ca te admir si imi place prestatia ta pe blog, ti-am acordat Sunshine Award. Intra la mine pe blog sa afli detaliile. Felicitari!
"Aici, într-un mormânt strâmt zace marele Thales; totuşi renumita sa înţelepciune a ajuns la ceruri".
Iar Kant, îl amintea în “Logica” ca întemeietor al şcolii ioniene, fiind primul care a condus intelectul uman către cultura ştiinţifică. (Maria Kant trăieşte în Bucureşti, este văduva lui Vladimir Kant, medic şi stră-strănepot al lui Immanuel Kant şi am avut onoarea să o cunosc). S ezice că la baza oricărei ştiinţe stă un strop de filosofie.
Tot Thales calculează înălţimea Priamidei lui Keops folosind prima teoremă şi anume: “calcularea înălţimii unui obstacol, când se cunoaşte înălţimea unui etalon şi se măsoară lungimea umbrei sale”.
Thales a fost urmat de Anaximandru pentru care temeiul era sinteza apei, aerului, focului şi pământului. Apoi a urmat Anaximene pentru care temeiul era aerul, la fel ca Thales.
Astăzi, lumea modernă începe să îşi întoarcă faţa către armonie, către minte, corp şi spirit. Istoria chineză ne pune la dispoziţie cele mai vechi forme de exerciţii pentru menţinerea săntăţii. Funcţiile care sunt specifice forţelor vitale, sunt în armonie deplină, realizând un echilibru dinamic, starea de sănătate a fiinţei umane este menţinută nealterată, iar dacă forţele vitale nu sunt în armonie, apar condiţiile instalării afecţiunilor sau bolilor. Taoiştii sunt cei mai renumiţi.
Organismul uman funcţionează pe frecvenţa pământului. Orice perturbare în echilibru ne induce stări negative.
Cum am ajuns de la Thales aici? Pentru-că principiul lui era corect. În orice anecdotă stă un sâmbure de adevăr….
Mihai@ Un articol odata ce este scris nu mai revin asupra lui, dar multumesc pentru idee, ramane in minte, loc mai important decat un blog. Cat despre articol ca este cel mai bun, permite-mi sa ma critic si sa-ti spun ca eu nu sunt de acord cu acesta afirmatie, este, daca vrei, citibil, cum ai spus. merci
Ana# multumesc :)
Septembrie@ Thales este important pentru ca pune problema esentei pentru prima oara, Pe urma se dechide drumul filosofiei, rand pe rand, ajungand la tot felul de principii propulsatoare. As vrea sa-ti punctez ceva insa, ca sa avem un discurs corect, la Anaximandru nu exista o sinteza, ci Apeiron - asa este numita fiinta de el. Apeiron include tot ce ai spus tu, dar este mai mult de atat. Cand o sa fie cazul o sa vb si despre acest element. merci
Da, sinteză nu este corect spus, vroiam doar să punctez faptul că "îmbina" toate elementele. Mulţumesc şi eu şi aştept cu interes continuarea..
Septembrie@ si eu, o sa vb cu Offshore si o sa vad cand are chef sa trateze problema si te anunt! :)))
:)))
Septembrie@ cea mai buna traducere a cuvantului ''apeiron'' - nemarginit.
Salut!!! Sunt Vlad de la Radio Whisper(anti manele) un radio dedicat bloggerilor si celor din jur,felicitari pentru blog chiar este frumos,incep sa il citesc cu drag, noi cei de aici de la radio whisper promovam articole la diversi bloggeri si astazi am promovat un articol de-al tau am spus si sursa de unde vine articol am deschis si un subiect pe acest articol, noi o sa iti adaugam link daca ai avea placerea si ai dori sa ne promovezi adica sa ne sustii cu acest proiect de radio, si ne gandim sa iti luam un interviu, adica vrem sa luam interviu la multi bloggeri, sa vedem cum gandesc,noi suntem aici on cu muzica pentru voi vrem sa facem o treaba mare si fara tine si fara bloggeri nu putem de asta trebuie sa ne ajutam unul pe altu,Suntem Respectosi,ajutam unde este nevoie si am dori sa vorbim poti adauga id-ul nostru radiowhisper_com sa vorbim mai schimbam o vorba,o ideie etc si suntem alaturi de tine si la bine si la rau iti multumesc pentru timpul acordat, vorbim pe meseneger pe id-ul radiowhisper_com sau ne poti scrie pe radiowhisper_com@yahoo.com Speram sa facem o legatura intre acest blog minunat si intre radio whisper.Respect!Cu stima Vlad! O Zi Buna!Speram sa facem o legatura intre acest blog minunat si intre radio whisper.P.S:(Avem nevoie de oameni in radio sa fim cati mai multi sa facem o echipa mare cred ca ai un talent aparte si poate ai vrea sa ne ajuti in domeniul care iti place tie) Nu am scris site-ul sa nu zici ca facem spam e un mesaj adevarat si gandim inainte de-a scrie!
Trimiteți un comentariu