sâmbătă, 24 aprilie 2010

Egotistul, Egoismul



     În cartea The Ethics of Power, or the Problem of Evil a lui Philip Leon găsim o definiţie foarte tentantă a formelor viclene pe care le prinde egoismul. Autorul consideră, în primul rând, că egotismul se opune egoismului. Egoismul reprezintă, urmărind succesiunea unui argument bine formulat de autor, felia care strânge toate formele impuse de corporalitate, acele plăceri biologice care adună, sub o singură fâşie, trăirile, ambiţiile şi pornirile conturate de subconştient, dar şi de conştient, acele rătăciri care ţin frâiele vieţii umane a individului sau care le dezinhibă la propriu. Dacă un individ se lasă condus de pofte, atunci, ceea ce face el ţine de modul natural de a se pune în acord cu propriile trăiri. Dacă un om comite un act doar ca să satisfacă o altă nevoie, ce ţine de modul în care se poate proiecta în afară de ceea ce are nevoie cu adevărat, atunci, acel individ vrea să iasă în evidenţă şi, deci, să-şi mărească ideea de putere sau de personalitate. Egoismul, după Leon, nu se deosebeşte, cu mult, de altruism. Egoistul încearcă să-şi satisfacă avântul. Altruistul este cel care încearcă să-şi potolească setea de a domina nevoile sociale, de a se pune în acord cu lumea cotidiană. Propriu-zis, altruismul se construieşte din „iubire“ de ideal.  Dar ce înţelege autorul prin egotism? De ce îl opune egoismului?
            Egotistul este înfometat după putere. În goana după laude, egotistul se transformă, ai zice, într-un sfânt. Formele diverse pe care le poate lua egotistul depind de multiplicitatea feţelor cu care se disimulează omul. De aceea, egotistul se aseamănă izbitor cu mielul. Toţi cei care se pun într-o lumină nefavorabilă, care sunt umili, serviabili, acei indivizi care te surprind câteodată cu sclipirea lor, ascund un ţel egotic, ferit de imaginea colectivă prin care ar putea fi demascat. Umilul, „făcându-se singur vulnerabil şi penetrabil, sau distrugându-se singur (în faţa celorlalţi), îndepărtează chiar şi iluzia de a fi distrus de altul. Mai mult, subestimându-şi propriile sale puteri, ceea ce realizează i se va părea mare şi lui, şi celorlalţi.“[1] Este tentant să spunem despre umilul care stă cu ochii înlăcrimaţi că este omul lui Dumnezeu, atacându-l, în schimb, pe egoist, şi să afirmăm cu tărie că nu ar fi în stare de fapte perverse.  Autorul merge aşa departe încât afirmă că sunt savanţi care se lasă purtaţi de egotism şi, astfel, vor să fie adulaţi de ceilalţi, doar ca să-şi afirme lor însăşi că sunt minunaţi, că munca depusă de ei este, cu totul, cuprinsă de nevoia de a destupa umanitatea. Asemenea nevroticului care vrea să i se acorde atenţie, egotistul este cel care se minte singur, care se înşeală pe sine doar pentru a avea parte de nişte iluzii deşarte.



[1] Philip Leon, The Ethics of Power, or the Problem of Evil, G. Allen & Unwin ltd., 1935, p. 122.

14 comentarii:

George Colang spunea...

Zorro: sunt f bune comentariile tale, la numar :)aia cu pervers e chiar faina! :)))

Adi Vera spunea...

Iar tu, că ai şters comentariile lui ăla de mai sus, cum te numeşti: egoist sau altruist?
Lăsând gluma la o parte, ar fi interesant de ştiut dacă nu cumva omul face acte de altruism numai în public, sau, în orice caz, atunci când, cumva, e asigurat că este expus...
Evident, mai sunt şi excepţii, una dintre ele fiind chiar eu :)

♥ M.♥ spunea...

vreau sa stiu ce-ti zice :)

George Colang spunea...

Adi VEra@ nu vreau sa fac o discutie despre asta, ci despre articol. Te asigur ca acele mesaje nu pot fi reproduse si nici in cele mai frumoase scenarii nu ar putea fi reproduse.

George Colang spunea...

Wanixa@ Pe mail. vorbim:)

George Colang spunea...

Anonim@ nu sunt eu cel care trimite mesaje obscene. Am PUS UN ANUNT MARE SUS PE BLOG. merci :)

Septembrie spunea...

Bun...deci traiasca nemernicii! Si admir diplomatia..."Z" e aceea necunoscuta sortita sa ramana vesnic o necunoscuta..sabia dreptatii i s-a izbit de zidul cunoasterii si nu i-a mai ramas decat un ciot..
Pe undeva mi-am pierdut optiunea de limba romana pentru tastatura...nu mai vrea neam sa se schimbe si parca nu imi mai recunosc cuvintele...dar, sa revenim:
Victimizare indusa de egoism...acei ce traiesc in ei si pentru ei, fara a avea capacitatea de a analiza, de a rationa, de a socializa. Prin natura sa, omul isi doreste sa fie iubit, sa fie respectat...un egoist doar se impune.
Insa nu m-am gandit nicio clipa sa compar un altruist cu un egoist. Si cititnd postul, am facut-o gandindu-ma la ce spun ceilalti despre mine, la afirmatiile lor ca as fi altruista. Si sti ce? In altruismul meu se regaseste ceva egoism. Nu ma apuc sa explic acuma, ar insemna sa incep sa povestesc trei sferturi din viata, dar intradevar asa e.
Insa nu sunt vreun savant ca sa imi dau seama daca am nevoia sa fiu adulat sau nu..Nu stiu ce simte un savant...cred ca ar trebui sa fie foarte multumit de sine. Pe undeva e ca atunci cand te imbogatesti...iti cam pierzi masura
Si nu am citit niciodata ceva de Philip Leon. Nu il cunosc si nu pot sa ii urmaresc logica. In general nu pot discuta sau face afirmatii, chiar si despre un simplu obiect, daca nu il cunosc, daca nu stiu cum functioneaza.
Egotistul poate fi comparat cu un narcisist?

George Colang spunea...

Septembrie@ Nu stiu ce ti-ar raspunde Leon. Insa in carte spune ceva de egotist ca nihilist. Eu nu am fost de acord cu el, aici. In cazul narcisistului, cred ca ar intra, din perspectiva lui, la egoism simplu. Depinde ce intelegi prin narcisist.

DoarATAT spunea...

HRISTOS A ÎNVIAT !
Domnului OFFSHORE !
~
Vă mulţumesc pentru că EXISTĂM !
~
Am citit articolul, numai că vă rog să mă lăsaţi să comentez "în stilul meu" !
~
Am primit răspuns de la CABRAL, la un comentariu. Revenind, atras de "provocare" (Bloggeri MARI !), am accesat "Offshore".
Şi NU îmi pare rău ! ESTE exact ETAPA în care MĂ AFLU si de care am nevoie : aceea de A VĂ CITI . Punct.
Deja, ... "v-am citit" !
Şi vă voi trece la "OGLINZILE mele" ! din păcate, eram în plin articol la mine, pe unul din Bloguri ... şi nedorind să vă pierd urma am comentat DESPRE dvs. Doar că, atunci când am dat copy/paste preluând titlul Blogului, s-a AŞTERNUT la mine, cu tot cu imagine !
Vă rog să precizaţi, este dreptul dvs., dacă îmi permiteţi să o păstrez DoarATAT : pentru acel "articol" (încă nu l-am terminat !)
Dacă NU ... mă voi grăbi să şterg doar IMAGINEA, deoarece ESTE ... A DUMNEAVOASTRĂ !
Voi reveni (deci voi păstra ŞI un link) să recitesc acest articol (deoarece "egotist" este un termen NOU)...
Articolul dumneavoastră este SUFICIENT (pentru a mă face să-mi doresc şi cartea lui Philip Leon), în caz că este tradusă.
Deocamdată ... atât !
~
Cornelius,

George Colang spunea...

Cornelius@ Nu este nicio problema daca ramane si poza la acel articol. Daca apare si linkul acolo, cu atat mai bine. Astept sa citesc articolul. Va multumesc.

zâna spunea...

egoism sau proasta crestere! lipsa de educatie...întelegi TU!

George Colang spunea...

zana@ da, pentru acei oameni care incearca sa te intepe pe la spate, miseleste.

Iulia spunea...

Interesant blogul tau si de azi inainte voi si eu un urmaritor, mai degraba o cititoare a acestuia. Curios e ca avem un articol aproape similar, despre "egoism" ;)

George Colang spunea...

iulia@ Multumesc. o sa te trec si eu pe la tine. deja am aruncat un ochi. O seara buna. Bine ai venit!