luni, 11 octombrie 2010

Portretul omului contemporan


            Trebuie să fii avid de putere şi urât, să nu se uite la tine cineva. Trebuie să înghiţi rahat şi să scuipi cu venin. Trebuie să rupi din priviri şi coate. Trebuie să fii rău, să nu te calce nimeni pe coadă, să treci dincolo de orice bariere şi să ragi cu tot veninul din tine. Trebuie să înveţi pe de rost toate numele mărcilor, să ştii ce telefoane au apărut, să nu uiţi câte culori au maşinile. Trebuie să împingi, să te uiţi cruciş şi să încerci să fii fenomenal, de parcă nu ai fi! Trebuie să ai coarne, să citeşti wireless, să priveşti cu unde sonore şi să mergi cu viteză pe stradă. Trebuie să pui piedici, să nu-ţi fie ruşine să minţi, să calci pe cadavre, să uiţi ce este demnitatea, să te prefaci că citeşti la metrou. Trebuie să faci rost de bani, de foarte mulţi bani, aşa de mulţi încât să te îneci cu ei. Trebuie să zâmbeşti fals, să iubeşti pe bani şi roate ca să nu dai, normal, din coate. Trebuie să ai semne, să încerci să ieşi în evidenţă, trebuie să-ţi sărbătoreşti ziua de naştere, de parcă ai fi vreun rege sau cine ştie ce mare sculă. Trebuie să le spui tuturor că eşti căutat, că nu ai timp de nimeni şi de nimic, nici măcar de tine. Trebuie să te scuturi de teamă şi să o înscenezi pe scenă, trebuie să dai tare, să fii mare, foarte mare, să captezi atenţia cu orice preţ, să se adune lumea în jurul tău. Trebuie să ai răspunsuri la toate, să-i citeşti pe toţi, să arunci cu pietre şi să spurci noeme. Trebuie, înainte de toate, să crezi că ştii ce vrei, să nu uiţi că ai o personalitate cu planuri măreţe, că tu nu dai niciodată greş, iar dacă o faci este de vină soarta sau destinul, în nici un caz propria ta persoană. Trebuie să fii isteţ, să ai ochi de vultur şi mândrie de corb, să fii iute ca şarpele şi avid de nimicnicie. Scuze, ultima parte era din vremuri apuse…

20 de comentarii:

Pifuneata spunea...

Ok..eu nu ma incadrez aici cu nimic...Meschinaria si tot ce este fals nu are nicio legatura cu ceea ce sunt eu...Daca as fi intr-un anume fel doar ca sa par "altcineva" nu as mai fi eu. As fi un om inchis in propria lui colivie...Mai bine sa fii tu insusti, decat un om rau, avid dupa bani, care sa faca tot soiul de lucruri urate doar ca sa ii fie lui bine. Prefer sa fiu om, inainte de toate, decat contemporan zilelor noastre.

George Colang spunea...

Pifuneata@ De ce mai? Nu e bine sa avem bani? ;))

Pifuneata spunea...

Prefer sa nu am bani, dar sa am dragoste, un om care sa ma astepte cu drag, sa aiba grija de mine, sa ma protejeze...Banii sunt doar o chestie materiala si-atat. Acum ii poti avea si in clipa urmatoare nu. Oamenii pe care ii ai langa tine si caldura sufleteasca sunt mult mai importanti decat banii...

Daliana Pacuraru spunea...

Al cui este portretul... al Romaniei, cumva?
Imi pare rau dar Romania nu citeste ce scrii aici, ca poate s-ar schimba ceva in sensul asta!
Exceptiile ca de obicei, confirma regula!
Salutari!

George Colang spunea...

Pifuneata@ Iubire? Ce e aia?

Pifuneata spunea...

@Offshore...Iubire..Da...Sentimentul ala care iti da fiori in suflet, aripi, speranta, vise...Fara iubire nu am putea trai. Banii nu iti tin de cald noaptea in pat. Doar alaturi de un om poti construi multe. Poti imparti de la nimicuri, trairi, sentimente si tot ce tine de voi, ca un cuplu. Iubirea este mai presus de orice. Daca ai iubire, ai de toate. Parerea mea. Nu conteaza cati bani ai in buzunar, atata timp cat in sufletul tau esti fericit, si imparti si bucurii si necazuri cu persoana iubita...

Asa ca...Banii nu aduc fericirea, stai linistit.

Concurs 50$ Bloguri spunea...

Te asteptam sa intri si tu in concursul nostru unde poti castiga premii in bani!

Gaby3a spunea...

hmm..nu cred ca a nu avea bani inseamna neaparat si sa fii tu insuti.e ok sa ai bani.toata lumea are nevoie de ei.ideea e si sa ai si cap atunci cand ai bani.si daca ai acea personalitate care face din tine un om integru(pe cat posibil macar:D) nu mai conteaza cati bani ai(sau nu ai). dragoste iubire fluturasi...da ok..sunt si de astea..dar e si bine sa fim cu picioarele pe pamant ca astea sunt privite si la modul utopic uneroi.e bine sa ai pe cineva langa tine sa te tina de mana etc dar e si mai bine cand stiti ca puteti sa va tineti de mana in casa voastra de exemplu si nu pe sub un pod:) exagerez poate:) dar ideea conteaza:D. spiritul de turma a fost si va fi mereu.trebuie doar sa avem putin curaj si sa fim mai...nesimtiti(asta apropo de partea cu datu din coate).nu e ceva rau mereu.daca u stii ca esti mai bun intr-un domeniu e normal sa te zbati sa faci sa beleasca ochii si ala care nu vede.dar totul are o limita nu?

Nume spunea...

Pînă la urmă, ai putea spune că ține de adaptare...toată această înșiruire de 'trebuie', un fel de 'tablă de materii' - reguli de bună...supraviețuire, nu?

Cît despre ''Trebuie să fii isteţ, să ai ochi de vultur şi mândrie de corb, să fii iute ca şarpele şi avid de nimicnicie.'', bineînțeles că se mai poate, doar vezi să nu-ți rămînă omul la margine...poate un Vultur în costum de vierme ar avea o șansă să supraviețuiască, nu? doar se poatră deghizarea chiar și în lumea animală!

Vulturul să urce pe scenă...

*să mai fac trimiteri la alte articole?

-http://offshoregeo.blogspot.com/2010/04/egotistul-egoismul.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2009/11/lupta.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2010/07/despre-ghinionul-de-fi-om.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2009/11/lumea-superficiala-actorului.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2010/01/despre-geniu.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2010/02/nu-mai-pot.html
-http://offshoregeo.blogspot.com/2010/07/portretul-omului-curat.html

George Colang spunea...

Wind@ Multumesc. te mai astept pe aici:)

George Colang spunea...

Gaby3a@ Nu am zis ca lipsa banilor inseamna intelepciune sau iubire, am zis doar ca prada si ganidrea pur pragmatica te poate sucomba, atata tot, sunt lucruri diferite.

George Colang spunea...

Nume@ Vultur in costum de vierme! Vulturul este mult prea mandru ca sa se deghizeze, de aia e vultur si nu camila sau oaie....

Nume spunea...

Evident...dar asta riscă să-l ucidă...dacă supraviețuiește, mai e o șansă :)
lumea pare mai degrabă a fi cea rostind ca slogan: ''capul plecat, de sabie netăiat'',
păcat că a putea spune ceva nu înseamnă și a înfăptui, cuvîntul nu mai are mereu puterea de a crea

Iar lupul de stepă ´(asemenea vulturului?!) aude vocea 'hai, Harry, acasă [...] Ai așteptat destul'

Vocea-de-departe spunea...

Eşti sigur că e portretul omului contemporan ? Eu aş zice că e una dintre faţetele omului. Nu ştiu dacă neapărat contemporan. Cupiditatea, ipocrizia, gălăgia, forma fără fond, toate astea există dintotdeauna. Aici e doar un aspect al individului uman. Cel mai frecvent întâlnit, asta da. Dar cred că e şi cel mai nesemnificativ. Alte faţete sunt mai importante, cea a ta, analistul, cea a esteţilor, a pasionaţilor, a îndrăgostiţilor de frumos sau de oameni şi atâtea alte faţete... Din fericire.

George Colang spunea...

Vocea-de-departe@ Evident ca nu e portretul omului contemporan luat in particular. Cand faci ontologie sau chiar statistica nu operezi cu elite, cu doi sau trei, operezi cu multimi, cu turme, iar turma zilelor noastre arata fix asa.

Neskie spunea...

"Turma zilelor noastre arata fix asa"-adevar zici.
Poate sunt un pic cam naiva sa imi doresc un viitor al exceptiilor de regula( not nazzi style or anything, no offense), dar intr'o lume in care pui pret pe viata unui om pentru a'ti spori tie comfortul tau, nu ii vad rostul...Sincer, mi'e groaza sa traiesc viitorul acelei lumi; inca mai sper.

WhisperedHowls spunea...

I agree with you. Asa imi pare si mie, cum ai zis tu, "turma zilelor noastre".

George Colang spunea...

Neskie@ problema cu sclavia este veche, a fost din toate timpurile. problema este insa acum cu tehnologia,care, da, iti poate oferi un raspuns la toate, te poate ajuta pragmatic, dar care poate intra in sfera ta atat de adnac incat sa te nimiceasca. traim in lumea virtuala si o sa fie si mai mult de atat. copii zilelor noastre nu stiu sa mai se joace prin tarana, sa bata o minge, le au pe toate pe calculator, invata ca au mai multe vieti, ca pot sa ucida cu sange rece fara sa fie vreo problema, ca violenta este, in fapt, un mod de aparare...

George Colang spunea...

WhisperedHowls@ Multumesc. Te mai astept pe aici:)

Netsie spunea...

@Offshore Acelaşi lup cu altă blană. Mereu am fost conduşi de dezastru in prima linie, omul preţuieşte ce are doar după ce invaţă să stea cu coada între picioare(frica). Cât despre copii din zilele noastre, acolo văd doi vinovaţi: tutorele şi societatea. Părintele incearcă să îi ofere tot comfortul copilului său, acesta devenind iresponsabil prin inconştienţa minusurilor ce nu le'a trăit în copilăria sa; iar societatea: ei bine, aici in ochii mei e un iad, întrucât restricţionează dorinţa umană pentru lucrurile esentiale evoluţiei sale, conducând umanitatea spre un soare fals( mitul pesterii). Dar cum spuneai si tu, omul nu işi recunoaste vina nici mort în ziua de azi.