luni, 21 iunie 2010

Neputinţa


Cine sapă groapa altuia, cade în ea...

       Căutăm, căutăm! Descoperim şi încercăm să ne facem înţeleşi. Alergăm şi dezvelim pietre, le dăm sens şi ne înhămăm cu ele la drum. Dar în drumul nostru, în cearta noastră cu soarta, stă mereu o pisică care zâmbeşte anost. Faţa ei este nestinsă, parcă înfăşurată cu iz de moarte. Pisica neagră este neputinţa, traiul care încetează să mai vieţuiască în tine. În foamea cu care cerşim dragostea se găseşte şi valul ascuns al neputinţei. Nu poţi să atingi culmi înalte fără să te uiţi la deşertul prăpastiei care zace în tine. Nimic în lumea asta nu se face doar cu zâmbete şi flori. Aşa că, în cele din urmă, în orice reuşită se găseşte şi o himeră. Neputinţa este caldă, îţi dă impresia de sălaş, de apropiere, totul fiind prefăcut cu migală, dictat până la ultima suflare de nebunia noastră de a ne da bătuţi. Este mai uşor să fii comod decât să aştepţi în ploaie. Este mai cald şi mai sigur să aştepţi decât să iei. Neputinţa nu este o armă, cum ar spune unii, ci un scut care te fereşte tocmai de nevoia ta de a fi om. Animalul-om, în încercarea de a corupe, alege şi varianta mai puţin corectă, de a se lăsa pradă, pentru a putea la rându-i să seducă. Însă, ceea ce nu poate înţelege natura noastră este fâşia care ne separă cu adevărat de noi, de ceea ce ne este propriu. Omul nu uită niciodată când are ceva de câştigat, dar uită mereu să lupte pentru un premiu. Neputinţa derivă din jocul prim  de a ne purta prin lume. Din profilacticul care ne învăluie şi din instinctul de conservare, acel miez care stă pitit şi într-un câine, am ales de cuviinţă că este mai facil să dormim decât să luptăm pentru fiecare pietricică. Am inventat şi mecanisme de neputinţă care ne pot pune într-o lumină cerească. Toţi dobitocii care critică şi care sunt invidioşi au în ei cultul suprem al delăsării. De ce să vrem ceva de la noi când este mai uşor să vedem ce este dincolo de gard, să ne uităm la vecina noastră de celulă şi să strigăm: Nu e bine ce faci! Din frustrarea propriei neputinţe se nasc şi cele mai mari războaie. Omul slab se luptă cu oameni. Omul puternic se luptă cu idei, doctrine. Nietzsche a înnebunit pentru că a vrut să dărâme creştinismul, şi nu să-i omoare pe toţi creştinii în parte, cum ar face un fanatic care ar pune o bombă. Asta este diferenţa care separă puterea de putoare. În viaţă, cel mai uşor lucru este să critici, să pui foc pe o casă. În schimb, să încerci să o construieşti, mai greu, chiar dacă e greşită, chiar dacă o faci strâmb, fără perspectivă, casa aceea este un etalon care te poate propulsa sau te poate sucomba. Să te investeşti în ceva este cel mai frumos lucru pe care îl avem noi ca oameni. Să dărâmi din neputinţă şi din invidie este cel mai precar şi gregar fapt pe care îl poate face oricine, chiar şi o maimuţă.


Offshore ascultă: 


19 comentarii:

Septembrie spunea...

Eh... frumosul, creația..pe unde se mai ascund oare? Neputința cred că se trage din delăsare. Și delăsarea ucide umanul. Dacă vrei să culegi un trandafir, trebuie să verși o picătură de sânge pe spinul lui....dacă vrei să stai în ploaie, nu trebuie să te gândești ce bine te-ai fi simțit într-un adăpost...Dar la noi în țară se pare că legile lui Murphy sunt la putere : "Nimic nu reuseste atat de plenar ca esecul" sau "Dupa ce ai renuntat la integritate, restul e simplu"
Mi-ai adus însă aminte de Micul Prinț al lui Antoine de Saint Exupery, de comportamentul absurd al oamenilor mari..

Geanina Lisandru spunea...

Ne simţim neputincioşi în anumite momente ale vieţii. Important este să luptăm până la final. Tenacitatea şi seriozitatea sunt punctele forte.

Seară faină!

silvia spunea...

Fiecare lucru ce-l construim ne reprezinta, ca specie umana. Ne oglindim in acele fapte, dar nu te-ai gandit ca poate, unele persoane nu se implica intr-o anumita situatie, de teama? O teama ce trece dincolo de neputinta de exprimare si masti sociale? Fara a critica neaparat pe unul sau pe altul. Ca exista oameni puternici si oameni slabi, este just, cu siguranta, insa, printre ei se pot numara si cei care sunt puternici in sinea lor, numai ca nu au intalnit inca persoana potrivita pentru a putea "iesi la lumina" si a contrui un lucru pe care cei din jur sa-l judece, mai mult sau mai putin. In aceeasi masura, omul trebuie sa se ajute singur, pentru ca s-a nascut singur si singur va muri, dar poate ca, la un moment dat, toti am fost ajutati de cineva sa ajungem unde ne-am dorit si sa fim persoanele care suntem azi:)

fly2sky spunea...

Superba postare! Doar ca multi nu vedem neputinta din noi, iar cand o vedem, putem facem gresala de a privi prapastia..si nu culmile.

George Colang spunea...

Septembrie@ Comportamentul absurd al oamenilor mari este, in fapt, modul nostru natural de a fi. Nu cred ca o persoana la 50 de ani o sa se considere vreodata batrana. Suntem furati de timp, insa noi suntem prea egoisti sa fim furati de el.

George Colang spunea...

Genina@ Seriozitatea este execelenta. Ce facem cu carcatosii? Asta e problema societatii romanesti. Toti arata cu degetul, nimeni nu face nimic...

George Colang spunea...

Silivia@ Nu toti am fost ajutati de cineva. Tin sa te contrazic. Faptul ca traim alaturi de oameni, care remarca capacitatea noastra sau care o critica, nu inseamna ca au avut un cuvant de spus in propriile noastre alegeri care ne contureaza sau ne formeaza.

George Colang spunea...

fly2sky@ Multumesc

silvia spunea...

Asa este, dar se pot strecura si mici exceptii printre cei care au evoluat singuri :)Oamenii ne pot influenta sau nu. Cred ca este un lucru ce depinde de natura umana a fiecarei persoane in parte.

Payday loans spunea...

Wow,nice, one of the best read posts so far.

şu spunea...

:)

Septembrie spunea...

O persoană la 50 de ani, poate fi sau nu bătrână...contează starea de spirit și să ști să îți accepți vârsta.

Joker spunea...

Franturi esentiale ale noastre! Bine ochit Offshore!

"Animalul-om, în încercarea de a corupe-pentru a putea la rându-i să seducă"
"Foamea cu care cerşim dragostea se găseşte şi valul ascuns al neputinţei"
"Neputinţa este caldă, îţi dă impresia de sălaş.."
"Omul slab se luptă cu oameni. Omul puternic se luptă cu idei, doctrine"
"diferenţa care separă puterea de putoare"

Singura scurtcircuitare a sistemului educational-comportamental pe care nu o inteleg este cum si de ce:
"Să dărâmi din neputinţă şi din invidie"
Din animale politice tindem sa decadem in animale iluzorii cu un singur avantaj!Plini de carne

George Colang spunea...

septembrie: nimeni nu este batran, doar carnea e batrana...

Virtualkid spunea...

daca suntem realisti, trebuie sa recunoastem ca fiecare sapa cate o groapa... cu multa sarguinta!

George Colang spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Colang spunea...

virtual@ daca suntem realisti, atunci ceea ce spui u nu are nicio consistenta logica.

delta spunea...

"Cine sapă groapa altuia, cade în ea..."

Poate.
Insa daca exerseaza suficient de mult sapatul gropilor altora, pana la urma va avea o afacere prospera in domeniul pompelor funebre..

Haos Organizat by Cristina spunea...

uhhhhh ......!si totusi nu e nimic nou !