marți, 2 noiembrie 2010

Femeile urăsc femei



Femeile însele ascund întotdeauna îndărătul întregii lor vanităţi personale dispreţul lor impersonal – faţă de „femeie“. - F. Nietzsche


            Evoluţia speciilor ne-a învăţat că, acolo unde nu este culoare, trebuie să fie, trebuie să fie ceva care să te scoată cu capul afară, trebuie să fie un deal sau un ţărm prin care să te afirmi. Zis şi făcut! În bătălia supremă dintre sexe, s-a pus, mereu, problema rezistenţei, de fapt, a adaptabilităţii. Dacă sunt mai multe femei, atunci să punem mâna pe ce ne iese în cale şi să dăm în cap primei potenţiale duşmance. Aşa că, femeile, spre deosebire de bărbaţi, şi-au activat un sistem de imunitate bogat în atac. Femeile se ţin în braţe din invidie, chiar şi atunci când spun că sunt cele mai bune prietene – exact atunci îşi dau cel mai mult în cap. De fapt, ele urmăresc maxima lui Nietzsche cu  precizie, să-ţi ţii duşmanul mai aproape, şi prietenul mai departe. Cam aşa stau lucrurile cu femeile. Când vorbesc, o fac cu o tactică străină maimuţoiului, o fac cu fineţe şi rafinament, adică cu ceea ce le lipseşte cimpanzeilor atunci când se iau la bătaie. Femeile nu se bat, ele se potrivesc din priviri, din degete şi din sprâncene ridicate. Ar fi banală lumea femeilor dacă s-ar reduce la o mimică şi gestică de tip masculin. Nu că nu ar fi valabil – vedem, acum, femei care ştiu pe rost toate rezultatele meciurilor de fotbal, toate mărcile de maşini sau alte tâmpenii specifice gorilelor. Am avut prilejul să arunc un ochi pe mizeria de „tabu“, o revistă în care se pun în evidenţă tacticile de supravieţuire pentru orice femeie. În fapt, orice revistă feminină se reduce la un joc al seducţiei, cum să-l îndupleci pe maimuţoi să fie cu tine, cum să arăţi impecabil, cum să ai orgasm dacă nu e un maimuţoi lângă tine şi, într-un final, cum să foloseşti servieta cu trucuri pentru a te apăra de posibilele duşmance. În fine, ne-am îndepărtat puţin, dar nu cu mult, aş spune, nimic nu este mai frumos decât o ceartă între femei. Femeile se ceartă, chiar şi atunci când nu o fac, chiar şi atunci când bărbaţii zâmbesc ca proştii şi sparg seminţe. Noi, bărbaţii, abia dacă putem să vedem cum se reglează conturi, cum se fixează stratul de însuşire al puterii, cum se adaptează limite şi cine deţine puterea când e vorba de o dispută între femei. La bărbaţi, totul se reduce la violenţă. La femei, totul se reduce la tact. Am avut prilejul, recent, să văd cum se manifestă gelozia între femei, cum, de fapt, când una vede că alta e fericită, ţine să-i taie crengile de sub picioare, ţine să o avertizeze  cu privire la bonob, doar că să-şi dea ea coate cu el în continuare. Dacă o femeie spune: sunt fericită pentru tine, ea spune, de fapt, retoric: cum de a pus asta mâna pe ăsta? Este, până la urmă, normal să fie aşa, chiar dacă sună anost. Evoluţia înlocuieşte himere cu oceane. 

22 de comentarii:

. spunea...

bun subiect...depinde de femeie de nivelul de educatie... nu putem generaliza .. numai o femeie frustrata cunoaste invidia la cote atat de patologice...si barbatii se cearta si se stie ca sunt intr-o permananta competitie...diferenta este ca noi suntem mai ofticoase:P
..clar nu pot sa suport femeile proaste, prefacute si vulgare.
chiar admir o femeie, eleganta, ingrijita si frumoasa...sper ca nu mai tusesti :)

George Colang spunea...

clopotel@ EI, iti dai seama ca nimeni nu o sa recunoasca asta, ca e o competitie...

eusimplu spunea...

Imi place articolul tau si sunt perfect de acord cu tine, am gasit aplicabilitate in viata mea pentru fiecare din ele ce ai descris. E putin trist, dar cred ca totul porneste din dorinta egoista de a reusi..in general o femeie de succes ar trebui sa fie detasata de aceasta lupta...ea a ajuns deja unde si-a propus. Pe restul le inteleg, au impresia ca atunci cand o femeie este fericita , ea i-a luat din portia ei de feircire.:) Evident sunt si exceptii, trebuie sa accepti...

eusimplu spunea...

Sunt perfect de acord cu tine, desi nu as vrea. Am simtit aceasta invidie incoltind chiar in sufletul meu, chiar pentru cele mai bune prietene ale mele..si totusi e mai bine tinutat sub control aceasta, nu vreau sa imi imaginez ce s-ar intampla daca ne-am manifesta sentimentele chiar asa cum le avem in noi.. totusi, exista exceptii, sunt sigura...

Gabi spunea...

ca de obicei, un subiect foarte interesant. si sunt de acord cu clopotel, depinde de nivelul de educatie si de multe altele. e adevarat, recunosc, e o competitie intre noi, mereu va fi, e ceva nativ. insa acest "joc" intre femei poate aduce si rezultate bune, cat timp nu e dus la extrem, pentru ca acolo intervine prostia nu doar gelozia.

iri spunea...

ai dreptate. depinde insa de noi pana unde mergem cu falsitatea. adica recunosc cinstit ca si eu am felicitat persoane cand de fapt nu eram asa de fericita, dar nu las lucrurile sa scape de sub control si sa fiu vesela si draguta cu toata lumea daca nu cred deloc deloc ce zic. sper sa ma tina :d

Nume spunea...

Problema e ce disprețuiește femeia în femeie? Oare nu vrea Nietzsche să spună că defectele feminine sînt cunoscute de femeie și disprețuite? Pînă la urmă, nu fiecare respinge în cel din fața sa propriile-și defectele?

Articolul tău e aplicat pe ceea ce-ar putea fi numit 'portretul femeii contemporane' - similar cu http://offshoregeo.blogspot.com/2010/10/portretul-omului-contemporan.html ?!]...acum, nu oare cea care spune: ''cum de a pus asta mâna pe ăsta?'' are în vedere o lipsă a sa?

Oare nu dintr-un minus personal se naște 'invidia' [http://offshoregeo.blogspot.com/2010/03/invidia.html], ura?

PS singurul motiv pentru care există mai multe femei - statistic vorbind - este pentru că ele sînt mai longevive! :)) Să fie femeile niște văduve negre? sau să fie bărbații precum acei bieți soricei (am uitat ce specie...) care nu trăiesc decît un sezon de reproduce, murind - în sens literal - de epuizare?

George Colang spunea...

eusimplu@ Cu exceptii nu se face stiinta:)

George Colang spunea...

Gaby@ Educatia nu are importanta cand vorbim de batalie si evolutie, selectia natural, etc...Iarasi, exceptiile nu sunt luate in calcul, se subintelege ca vb de un cadru general.

George Colang spunea...

nume@ ca de obicei..la obiect sau nu? :)) Invidia apare oricum, oriunde, dar parca in lumea femeilor se desfata...

George Colang spunea...

iri@ multumesc pentru sinceritate! :)

Anonim spunea...

oauuuu....exact aseara am purtat o discutie cu cineva despre acest subiect!!! ai perfecta dreptate; acesta este comportamentul femeii fara ocupatie din zilele noastre. Totusi, cum ai putut sa rasfoiesti mizeria aia de revista???? :))))

George Colang spunea...

anonim@ pai..aveam chef de ras:)

Anonim spunea...

Intr-adevar, am observat multi barbati care habar n-au ce ia lovit, n-au constientizat ca pe langa ei a trecut tornada de priviri glaciale, replici taioase, atingeri metalice.In fond, barbatii se rezuma la lucrurile simple, fara substrat:)
Anyway, foarte bun articolul!

George Colang spunea...

ANonim@ Erau ocupati cu semintele poate..nu ca nu ar fi bune:)))

Spirit Nocturn spunea...

Îndrăznesc să îţi cer ajutorul într-o privinţă.
În urmă cu două săptămâni,un prieten extrem de bun a dispărut.Eu am aflat abia de câteva zile,dar încerc să ajut cum pot la căutarea lui,folosindu-mă atât de reţelele sociale,cât şi apelând la ajutorul prietenilor din online.
Bogdan Gheorghe Damian,prietenul dispărut are în jur de 1,80,este brunet,părul scurt,ondulat,constituţie atletică.Vărsta:16 ani.Fumează destul de des.Ca semn distinctiv,nu aş putea spune decât că are gropiţe în obraji.Momentan nu am şi o fotografie,dar voi încerca să fac rost de una.Aş aprecia dacă ai putea da mai departe!

Monique spunea...

Depinde de mediu, depinde de tara, depinde de femei. Sunt "lupte" si "lupte" dar armele se schimba de la nivel la nivel. Personal fetele din Romania, cele mai de varsta mea, in jur de 20 de ani, sunt ca niste gaste pierdute in spatiu, se cred cine stie ce si putine merita cuvinte de lauda. In alte tari sunt mult mai unite si invidia e constructiva intr-un fel sau altul..

George Colang spunea...

Monique@ Tara nu are legatura. Importanta este ideea principala - invidia. Chiar daca se manifesta diferit in functie de culoarea pielii sau a tarii, ea tot exista. Cat despre pustoaice..sunt si ele la inceput..totul e o lupta, nu?

eusimplu spunea...

Mi se pare ca discutia se invarte in jurul cozii...si incepe sa mi se par ciudata afirmatia ca femeile ar fi mereu manate de gelozie; eu cred mai degraba ca e un sentiment ce apare uneori...si nu l-as atribui neaparat femeilor. Felul in care tu ai pus problema ne determina sa acceptam o situatie care nu e asa de fapt...Se cheama manipulare...

Laura spunea...

Exista un cod secret al femeilor: se urasc,dar se apara intre ele. Cat despre certuri,intotdeauna e la inaltime femeia care reuseste sa treaca cu eleganta si diplomatie printr o cearta cu o alta in locul celei care isi tradeaza pana si cel mai ascuns gand,totul in incercarea disperata si ,evident, esuata de a termina "lupta" invingatoare. Indiferenta face diferenta.Disimularea o completeaza.

Laura spunea...

Nu trebuie sa-ti mai spun ca ai drepate,ca o stii deja,sunt sigura.Dar..ca exista un dar si aici...nu toate femeile au acest comportament.Sau poate nu am ajuns eu in situatia de a fi determinata sa scot comportamentul asta la vedere.Nu stiu,dar de indata ce o sa am dispute cu alte femei/fete de genul celor pe care le-ai enumerat tu,am sa te anunt cum a iesit.;)

IULISA spunea...

Ura,invidia,carapacea care incatuseaza simpatia, aprecierea, recunoasterea calitatilor( atribute ale valorii umane).Numai un om de valoare recunoaste calitatile celuilalt.