miercuri, 10 noiembrie 2010

Ori suntem golani, ori nu mai suntem?

        Recent am avut prilejul să vorbesc cu o persoană destul de cunoscută de la noi, din spaţiul filosofiei, iar aceasta se întreba cum poate filosofia să mai ajungă în agora, cum poate ea să mai fie atinsă de oamenii de rând dacă totul este ca o castă: aşa cum matematicienii au o lume a lor, şi filosofii fac la fel. Iar răspunsul meu a fost cât se poate de simplu: Orice persoană care apare la televizor şi pe care o auzi cum strigă: ceea nu mă omoară mă face mai puternic, într-un anume fel, se închină la filosofie. Individul nu ştie că aforismul a fost scris de Nietzsche, nici nu-l interesează, important este că are ceva de care să se lege, are un răspuns sau o întrebare cu privire la o problematică anume. Poate că nu analizează şi cu siguranţă nu intră în profunzime, dar nespusul vorbeşte în el.Când Cioran spunea că singurul om inteligent cunoscut de el a fost un cerşetor, exact la asta se referea. 
      Nasul pe sus al individului care dă câteva citate nu-şi are rostul într-o lume avidă de certitudine. Este foarte uşor să bravezi, să le arăţi altora cât de multe ştii, dar oare are sens? Unde mai este întrebarea, clocotirea, uimirea, mirarea specifică grecilor? Dacă tu le ştii pe toate, mai poţi să-ţi spui întrebări? sau eşti preocupat cu răspunsurile şi culesul ieftin de faimă? Ce-i drept, pentru turmă, şi cea mai umilă idee spusă de un golan cultural poate  să arate ca o sclipire divină. Era o vorbă, ca să ajung la fraza de pe buzele tuturor, toţi suntem construiţi după chipul şi asemănarea lui Aristotel. Adică, şi ultimul sclav de la colţ de stradă gândeşte în spiritul lui Aristotel. Iar exemplul vine de aici – Ori suntem golani, ori nu mai suntem? Este expresia golănească şi sinceră a principiului non-contradicţiei, enunţat evident de Aristotel. Tipul vrea să spună că, ori e albă, ori e neagră, adică, întorcându-ne la principiul non-contradicţiei: ceva nu poate să fie şi nu fie în acelaşi timp. Bine, mai puţin Michael Jackson, care era şi alb şi negru în acelaşi timp. Dar el, oricum, venea din altă lume! Aşa-zisul golan îl citează pe Aristotel fără să ştie, el trăieşte întru filosofie chiar dacă nu conştientizează asta. Şi ar mai fi exemple, de genul: Omul ar trebui să se ţină de o singură virtute. În limbaj popular: Ce-i în mână nu-i minciună! Filosofia apare în piaţă, când eşti servit cu nişte fructe, când te scuipă unul în faţă, când faci ştiinţă, când eşti convins să cumperi nu ştiu ce pereche de pantofi pentru că sunt unşi cu aur, când alergi şi vrei să bei apă şi tot aşa. Trebuie să înţelegem că, într-un fel anume, totul este filosofie, chiar şi discursul unui criminal în serie, dar şi biletul de condamnare al acestuia. Nimic nu este dictat de ştiinţă, ci de o idee ce este pusă în scenă de un aparat cert, epistemic. Ca totul să fie, să capete culoare, trebuie să fie un gând şi o întrebare! 

12 comentarii:

Gabi spunea...

daca am sti toate secretele Universului nu am mai avea un rost pe pamant. nu ar mai merita sa traim. incertitudinea, intrebarile, fie ele si fara un raspuns plauzibil si chiar intrebarile fara raspuns sunt farmecul vietii. a cauta raspunsuri inseamna sa traiesti.

Daliana Pacuraru spunea...

Esti invitat pe Photographis (http://graphis-artwork.blogspot.com/)
unde sarbatorim 3 ani de blogging!
Multumesc!

George Colang spunea...

gaby" a invata sa ti pui intrebari inseamna sa traiesti.

George Colang spunea...

wind" la multi ani! :)

Filip spunea...

Totul este relativ.
Lucian Blaga spunea ca la baza lumii sta misterul. Elucidand mister dupa mister ne cam taiem caraca de sub picioare.
Cand vei sti toate raspunsurile se vor schimba cu siguranta intrebarile.
In opinia mea filosofia nu poate fi negru sau alb. Mereu se poate interpreta. Mereu vor fi intrebari.Raspunsul lor o sa genereze altele.

George Colang spunea...

Filip@ Relativitate este relativa la ea insasi sau la ceva cert? Daca ne gandim mai bine observam ca si relativitatea este o forma certa de pune punctul pe i. Scepticismul si luciditatea sunt singurele care ne pot oferi o intrebare, nu un raspuns. Despre Blaga gasesti articolul asta pe blog:http://offshoregeo.blogspot.com/2010/05/marele-anonim.html

Filip spunea...

Eu spun ca este relativa la ea insasi. Acuma deinde de unghiul din care vedem lucrurile.
Nu avem certitudini,iar daca avem sunt de momeent, si asa mai departe, ajungem la idealuri si putem filosofa la infinit.
Oricum intrebarea ta este peste masura posibilitatii mele de a raspunde.
:)

diana voicu spunea...

geniala explicatia sloganului"ori suntem golani, ori nu mai suntem":)) gri se gaseste foarte rar si e foarte greu de obtinut.
imi plac mult ideile articolului!te pup

George Colang spunea...

Filip@ ATunci, vezi ca e mai bine sa nu mai fim asa singuri? ;)

George Colang spunea...

diana voicu@ Multumesc! :) Te mai astept pe aici.

mihaidcuza spunea...

E bine că e o tagmă a filozofilor, adică ăia care ştiu ce este unitatea sintetică a priori a conştiinţei de sine şi alte chestiuni, dar uite că ei nu scriu, nu ies cu ceva care să ne placă şi să ne folosească.

George Colang spunea...

mihai@ Asta pentru ca sufera sunt pe un munte iar muritorii de rand nu i merita! glumesc acum. Sincer, sa i lasam pe increzutii aia, si sa vb intre noi, sa vb cu cersatorul ala de vb si Cioran, o sa vezi ca exista intelegere si la piata.