duminică, 19 septembrie 2010

Facebook, Lady Gaga şi cârnaţi afumaţi

   

    
       Mi se face o scârbă când pe tot felul de situri tot felul de fete, care mai de care…Poate că nu ştiu exact cum stă treaba cu lumea asta, dar uite că ştiu să facă poze. Toţi suntem frumoşi pe facefuck, suntem înalţi, cu umeri laţi şi dinţi albi. Eram într-o zi într-o librărie, când am dat peste o amică de facebook, am rămas surprins să o văd fără atâtea like-uri, nu-mi venea să cred, dar din frumuseţea aia de fată, după care leşinau toţi, nu mai rămăsese decât o banală fiinţă. Ce-mi place cel mai mult! Sunt persoane care spun: Noutăţi! Dar, atenţie, noutăţi la poze! Nu e genial? Dacă nu avem cu ce să venim, hai să venim totuşi cu ceva, adică cu poze, culmea, la aceeaşi persoană! De parcă, noutatea vine peste tine sau ar trebui să vină sincronic cu avântul de adulaţie. Incredibil! În fine, după ce am recapitulat cum stă treaba cu circul şi carnavalul virtual, să revenim la probleme mai importante, cum ar fi relaţiile de prietenie de pe facebook. Există indivizi care chiar cred că viaţa virtuală te poate duce dincolo de culmi. Nu ştiu că, acum vreo multişori ani, prin antichitate, unul Platon a despărţit lumile în ceea ce avea să devină ideea modernă a lumilor posibile. Una dintre ele este, evident, cea virtuală sau paradisiacă. Nu ar avea cum să fie imperfectă, lumea ideală este în sine şi pentru sine perfectă, ea nu se poate deroga de la propria-i împletire perfectă. Ce rezultă de aici? Că orice individ, că orice impostor trebuie să fie perfect pentru o lume perfectă. De aia fetele sunt aşa de frumoase pe net şi aşa de goale în viaţa reală. De aia bărbaţii se spală pe net şi nu în baie.  Pentru că lumea asta din care se trage, odată cu neoplatonismul, şi Dumnezeu nu avea cum să nu fie perfectă, nu avea cum să nu ofere doar beneficii, ar fi fost chiar aiurea să iasă din culoarea transcendenţei şi să devină banală. Aşa că, virtualia a început să danseze la fel de mult ca păsările, a început să pună accent pe prietenie, pe dragoste, cam pe toate lucrurile la care omul se închină. Evident, dacă o să fii atent la orice tip de site, el o să-ţi ofere dragoste, sex, prietenie, mâncare, bani, cam tot ce-i trebuie individului modern pentru a putea duce o viaţă normală. Virtualul câştigă teren tocmai cu premise mundane, cu lucruri normale, proprii omului şi mai puţin animalului din om. Să nu uităm însă că în fiecare pas virtual să ascunde un pâlc mundan, gregar, cât se poate de banal, iar dacă reuşim să vedem şi acest aspect, poate că o să reuşim să ne dăm seama că nu suntem aşa de mult afundaţi printre stele, în lumi imposibile şi avare de sihăstrie, ci în lumi reale, lovite de bălegar şi clisme sfinte. Ca să-l citez pe Naum, când eşti la bătrâneţe sau aproape de ea: Te p… pe tine! 


*Articolul este mai interesant dacă citeşti ceva înainte. Dă click aici

9 comentarii:

fluture de toamna spunea...

Oare de ce atunci toti alearga pe facebook? De ce atunci, aspectul fizic e asa de important? Va plangeti toti de superficialitatea femeilor, le criticati ca sunt preocupate de aspect, dar alergati ca nebunii dupa suple, blonde, ochi albastri si tate mari. Si mai stiu eu ce...
Chiar va intereseaza creierul? Ca nu prea dovediti.

George Colang spunea...

fluture de toamna@ Ideea era cu totul alta.

George Colang spunea...

Simine Co @ Este adevarat ca dependenta produce nenorocirea, dar si dependenta este produsa de fanatism, care si el, la randul lui, poate fi plantat prin manipulare. Asa ca, hai sa trecem dincolo de ideea cu dependenta, ca nu rezolvam nimic, nu scapam pe nimeni de dependenta daca i spunem ca este dependent, nu? Si atunci, ce facem? Pai, ii aratam mecanismul, incercam sa l facem sa vada dincolo de etichete si asa mai departe.

QED spunea...

Hai sa dam mana in mana sau cu mana, whatever. Oricum demult nu mai cred in lumea perfecta, cea virtuala. Si-s de acord cu ce zici tu p'acolo. Plus ca exista atat de multe modalitati de a-ti modifica o poza in care iti ies cosurile si nasul mare in evidenta in una care te integreaza in lumea perfecta.

George Colang spunea...

Qed:Lumea perfecta nu poate sa fie perfecta cu un nas mare, nu? Si atunci, il facem mic!

. spunea...

...narcisism pe facebook

George Colang spunea...

eram clopotel@ Ii poti spune si asa.

Caine spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Pifuneata spunea...

Din punctul meu de vedere este o socializare dusa le extreme....acest facebook