marți, 29 martie 2011

Tehnica şi uzura jurnaliştilor

          Se vede destul de clar că monopolul trusturilor media începe să cadă şi la noi. Mi se pare normal şi chiar consider că această retragere de pe scenă este grăbită chiar de ei. Am tot spus aici, am tot discutat despre nivelul de gândire, capacitatea de sinteză a jurnaliştilor din România, şi mereu am încercat să fiu obiectiv, cât se poate de obiectiv, dar se vede de la o poştă că presa scrie doar la comandă, că nu există verticalitate şi nici măcar simţ didactic, ce să mai vorbim de deontologie sau altceva, când toţi şi-au luat ţeapă de la Zoso.
            Mânaţi şi obligaţi de tehnică, jurnaliştii încep să-şi piardă temeiul, meseria, ziarele vor trece în curând în virtual şi la noi; văd că Gândul deja a început să facă pasul, să renunţe la print, şi să fie doar virtual. Să facem un mic salt şi să ajungem în punctul în care presa va fi doar virtuală. Ce se va întâmpla? Va lua naştere măcelul dintre bloggeri şi jurnalişti, atunci se vor vedea cum se vor arunca bani pe pereţi, cum corporaţii vor fi închise de un blogger şi aşa mai departe. Atunci vom asista la o luptă acerbă pe nişte cuvinte cheie, iar valoarea nu va mai fi filtrată de partide, caste şi alte grupuri oligarhice, ci de fiecare în parte, iar acest în parte poate însemna şi revenirea la politică, caste, sub formă de publicitate, sponsorizări, de ăştia nu vom scăpa aşa uşor. Omul va cunoaşte, va pune preţ pe subiectivism, şi nu pe obiectivism. În fapt, ideea superficială a obiectivităţii va fi zdruncinată din temelii. Ba mai mult, şi cărţile vor avea aceeaşi soartă, ele îşi numără acum ultimele clipe. Editurile, cele mai multe, se vor reprofila, forţate fiind de avalanşa tehnicului, dar cu siguranţă vor fi şi ele înghiţite de experimentaţii online-ului. Casele de discuri, multe dintre ele, au început să vândă exclusiv pe internet, iar producerea de cd-uri este şi va fi doar o glumă bună. Cu noile dispozitive, poţi să citeşti, să asculţi muzică, să cauţi informaţie pe internet, să te joci, să vezi televiziune, totul cu scopul de a muta, de a se face transferul spre virtual.
            Ironia lui Zoso ne arată că zilele presei încep să apună, jurnaliştii, fiind forţaţi de senzaţional, dar şi de reuşită, vor fi somaţi să greşească, să nu mai ţină pasul cu bloggerii. Este doar o chestiune de timp până când această meserie va fi înlocuită cu cea de blogger. Scriitorii, aşa de mult dragi, dacă te uiţi prin State, au început să se mute pe bloguri, mulţi scriu exclusiv pe format digital, ebook-urile fiind acum pe buzele tuturor. În România, aceste dispozitive nu sunt cunoscute, folosite, intrate în uzul cotidianului, însă, în momentul când se vor fi făcut cunoscute, şi cărţile, iar odată cu ele şi scriitori, vor fi fost înfulecaţi de virtual. Există situri în America în care deja îţi publici singur cartea, primeşti cod isbn, şi totul este frumos, se trece peste mâna şi ochiul editorilor, se trece peste bariera subiectivităţii şi poate a calităţii, şi astfel se produce în draci, pe bandă rulantă se scot şi se promovează scriitori, oameni care îmbină scrisul cu afacerea de a scrie;  fiecare va putea să-şi negocieze propria-i piaţă sau paiaţă.   

11 comentarii:

Anonim spunea...

Can you please sen me the english version of this blog?.
http://www.dodoweaver.com/epayment/
Spencer.

Invizibilul spunea...

Tot rasfoitul unui ziar e mai dulce !

George Colang spunea...

Invizibilul: Important este conţinutul, şi nu mijlocul.

anca spunea...

Probabil ca vom pierde mult timp citind tampenii pana vom gasi si ne dumeri despre un adevar sau pana gasim ceva cu adevarat de calitate. Si totusi, nu am dori sa ne filtreze nimeni informatia, sau ca aceasta sa fie conditionata de mijlocul de transmisie.

Zadkielix spunea...

MONOPOL este chiar o notiune blanda...in contextul actual, in care unii dintre semeni (prin traqfic si idei) reusesc sa produca ....nu numai valuri de entuziasm, ci si sume destul de frumusele!
Concluzia dvs e chiar dureros de adevarata...
Nu sunt in masura de a critica sau a trage concluzii, insa, din punctul meu de vedere, al unui prof drd., violonist si....car de cat artist, inclin sa cred ca TOTUL E O AFACERE ce POATE FI INTRETINUTA prin valoare dar si prin speculatie!
P.S
Dupa mult timp v-am descoperit in spatiul virtual. In 2009, in Rotonda Ateneului am avut sansa sa va incant cu ceva program de buna si inalta tinita!
:)

George Colang spunea...

anca: cred că editorii vor dispărea, însă notele de partid mai greu...

George Colang spunea...

Zadkielix: Speculaţie şi afacere a fost mereu. Chiar dacă scriitori au fost momiţi cu nimicuri, editurile au avut mereu de câştigat.

Zina spunea...

Cel mai îngrijorător este faptul că, din lipsa culturii şi a educaţiei, oamenii nu mai au un sistem de referinţe bazat pe valori. Urmarea, vorl alege şi vor promova pe bloguri ce aleg şi promovează la televiziuni: blonde, modele, narcise,ţigani,talente, divorţuri etc.etc.etc....

George Colang spunea...

Nu aş fi aşa de drastic, să nu uităm că sunt destule edituri care promovează nulităţi. Intr-o societate de consum, nu mai e loc de interpretari. Vor fi situri decente, şi situri indecente, cum deja aveam...

Dan Stativa spunea...

Vad ca toata lumea e acum entuziasmata sa cante noua situatie de fapt actuala cu tente de viitoare, in care luminile mari si stralucitoare din media sunt inlocuite de luminite mici si multe, adanc imbibate de subiectivism. Tu ce crezi George e asta un lucru bun totusi? Fiindca sa fim seriosi, prin democratizare internetul a devenit un loc plin pana la refuz de zgomot, unde foarte greu/rar gasesti informatii despre un subiect dincolo de pastile enciclopediste, care nu trec niciodata de superficialitate. Asta mi se plange tata tot timpul ca nu gaseste pe net legat de cinematografie decat lucruri pe care el deja le stie din carti si foarte rar sunt altceva decat informatii de nivel cultural scazut.

George Colang spunea...

Dan: Mă bucur să mai aud ceva de la tine!Însă, să revenim la text. Eu nu încerc aici să ţin parte unora, încercând să emit judecăţi de valoari, ci pur şi simplu mă las condus de fapte: nu poţi să observi că presa scrisă a scăzut enorm, că articolele sunt scrise mai rău decât pe un blog cu trei vizitatori, cum nu poţi nici să nu observi că mediul online strânge toţi diletanţii. Mi-e greu să spun ceva concret, însă lucrul important ar trebui să fie altul - faptul că se schimbă mijlocul, nu şi conţinutul. Tătăl tău poate oricând să caute mai adânc, să roscolească internetul, nu cred că s-a inventat omul care să citească tot internetul, cum nu cred ca s-a inventat nici omul care să citească toată presa într-o zi şi să judece obiectiv.