luni, 18 mai 2009

Despre masca omului

       În umbra ta, în spatele aparenţei tale, zace ceea ce te face să fiinţezi cu adevărat. Masca te cerne de povara de a fi tu însuţi, este chiar modul tău prim de a fiinţa. În chip explicit, eşti ceea ce se scurge din privirile celorlalţi, eşti limita impusă de imperfecţiunea de a te sustrage însăşi esenţei tale, şi anume, de a fiinţa din chiar momentul proiectivităţii tale. Eşti mască nu pentru că te camuflezi, ci pentru că devii, pentru că te renegociezi pe tine însuţi din chiar clipa în care te arunci într-o altă lume diferită de tine. Eşti mască pentru ei, dar nu şi pentru tine! Eşti ascuns pentru ei, dar nu şi pentru tine!  Tu eşti singurul care se lasă dezvelit de aparenţe prin chiar însăşi dispoziţiunea ta de a face sau de a nu face un anumit lucru. Alegerea este pârghia care te scoate din baia neautenticităţii tale. Însă, la fel, poţi să alegi să fii neautentic. Depinde de tine! 
       Omul este mască pentru că fiinţează în lume alături de alte fiinţe, asemenea lui, care şi ele poartă o mască. Această camuflare extremă-generală caracterizează "mundaneitatea" omului. Eşti străin pentru ceilalţi, la fel cum eşti străin şi pentru tine. Eşti departe de ei, la fel cum eşti departe şi de tine. Omul nu este în cutare fel, tocmai pentru că se îndreaptă mereu către un "cutare fel". Şi atunci, ce este omul pentru ceilalţi oameni diferiţi de el? Omul este mască. Pentru că le înşală propriile aşteptări cu privire la însăşi fiinţa sa. Pentru că se deschide, prin alegere, diferit de modul în care a facut-o ieri. Pentru că se întreabă cu privire la fiinţa sa. Pentru că mereu o să fie dinamic, şi nu static. Pentru că nimic nu-l împiedică să-ţi încalce propriile idealuri despre viaţă. El o sa aibă altele! Şi pentru că este normal sa fie aşa. Cei care-i urăsc pe oamenii cu două sau trei feţe sunt nişte idioţi, nu-şi dau seama că însişi ei sunt la fel de ascunşi ca şi compatrioţii lor de celulă. Pa!

15 comentarii:

Martin Heidegger spunea...

Tinere, ai dreptate, dar in starea de autenticitate, totul devine autentic, si sinele, si mitsein, si lumea. Masti exista doar in das Man. In sein und zeit, nu mai exista nici un fel de masca de la starea de hotarire incolo. Va salut

George Colang spunea...

ms martin :) dar trebuie sa fac o precizare. limbajul este heideggerian insa ideea textului nu se muleaza pe conceptele sale. heidegger apare in text doar estetic:) ma bucur ca mai traiesti:)

oceania spunea...

Din cate imi aduc eu aminte cuvantul "persoana" vine de la "masca" in limba greaca.
Pentru mine masca nu inseamna minciuna...e un mod de adaptare la mediul social, si poate de aparare - rar ne permitem sa fim vulnerabili. Asa ca fiecare dintre noi, atunci cand se afla in lume, adopta o masca sau mai multe, pentru a se adapta si a supravietui imprejurarilor, experientelor, oamenilor.

Faza de la sfarsitul postarii in care zici Pa! a fost tare :)

George Colang spunea...

@oceania: nici ptr mine nu inseamna minciuna:) inseamna chiar adevar! :)ms

George Colang spunea...

@ martin: dragul meu amic, am citit mai bine postul tau, cum sa fie ma autentic dasein-ul celorlalti, tocmai asta e problema ca sinele -das Selbst- este contopit in mitsein, si tocmai atunci este rapit:) cum sa fie autentic? dobandirea sinelui propriu presupune intreruperea ascultarii cotidiene si irumprea unei ascultari de alta calitate - ruf des Gewissens. cam asta spune heidegger, vezi ca ''plusul'' ala se transforma in minus:)))

Martin Heidegger spunea...

Ce zici tu e valabil la stadiul chemarii constiintei, care e prima pornire a autenticitatii, dar mai incolo in carte se vede clar ca autenticitatea ori e la toate 3 nivele ( Selbst, Welt, Man) ori nu e deloc. Nu mai stii ca ne zicea la seminar ca autenticitatea apare cind ti-s proprii si sinele si lumea si ceilalti. Nu poti fi autentic doar ca sine pentru ca sinele nu e fara ceilalti. Asculta-ma ca nu spun prostii.

Vecina De Blog spunea...

de acord cu tine, cu toate ca esti cam greu de citit :)
melodia e f frumoasa!

George Colang spunea...

@ da mai martin, la nivelul grijii mai exact, in spatiul temporalitatii, insa avem nevoie de chemare, voce, tocmai ca sa ajungem acolo, acum ce vrei? sa facem noi aici un excurs? :))

Martin Heidegger spunea...

O sa iti explic in particular ( pe bani ) ca vad ca nu vrei sa intelegi. Pace in Venezuela

George Colang spunea...

@martin: bine mai heidegger, asa sa faci, limpezeste ma de toate durerile provocate de tine:)))

George Colang spunea...

@stefania: melodia este super, mai ales albumul. scriu eu aiurea, sau ce nu intelegi?:)

Lorena spunea...

"În umbra ta, în spatele aparenţei tale zace ceea ce te face să fiinţezi cu adevărat"...foarte adevarat...uneori purtam cu totii o masca, peobabil pentru a ascunde ce este in spatele ei...
am purtat-o si eu canva, dar din fericire am intalnit persoana care a stiut sa mi-o scoata...
multumesc pentru vizita pe blogul meu si pentru comentariu.

George Colang spunea...

@lorena: bine ca ai gasit:)

tink spunea...

Foarte frumos spus... si foarte filozofic. Eu doar am asternut cateva mici idei, nu neapart simbolul mastii :) Hei, sunt incepatoare;))

tink spunea...

inca ceva:) se vede ca citesti foarte mult pentru ca imbini foarte multe cuvinte, si urmaresti cam greu ideea. Te pierzi in idee :) asta spun eu ... care sincer nu citesc f mult :-s