duminică, 16 ianuarie 2011

Deşertăciunea sufletului

    
   Ce frumos este să cânţi la fel cum ai scrie! Ce frumos este să scrii cu note muzicale, să te contopeşti cu irealul din tine, ţinând şi ţintind spre un-altul mereu, spre un ţinut ascuns ce scoate capul, prin sunet, afară! Cei mai frumoşi oameni au compus; nu există sfinţi sau filosofi, nu există nimic cu care să se compare sublimul muzical, nici măcar iluzia tăcerii rupte din rai.       
     Erosul se împleteşte cu idilicul noumenal în spaţiul muzicii, aici se întinde fructul interzis, aici devine posibil, de aici răsare şi se scutură de himere. Muzica este cheia şi răspunsul nostru în faţa neputinţei cu care ne-am stigmatizat la naştere. Muzica este făuritoare de sens şi de oceane, ea este singura ce ţine să străbată deşertul şi iluzia fiinţei. Ea uneşte somaticul, îl taie şi-l disecă cu trandafiri şi spini de gheaţă. 

21 de comentarii:

Interzisa. spunea...

Minunat ca intotdeauna.. ;)

George Colang spunea...

Amnata ta@ Nu te cred! :))

Interzisa. spunea...

:)) Nu? Vrei sa demonstrez? Uite ca n-o s-o fac, deci , crede pe cuvant ;)

Anonim spunea...

Totul e desertaciune, in afara de suflet...nu ar trebui sa confunzi starea de sublim cu lipsa de sens. Lumea cu toate ale ei este desertaciune, nu sufletul.Altfel, nu ar putea sa te inalte muzica pe aripile ei.

Dora.

cristina26 spunea...

dap, ai dreptate ca cei mai frumosi oameni au compus. Am mai citit si eu articole pe seama sta si stiu ca cei care compun muzica au o sensibilitate aparte. Good article.

George Colang spunea...

Dora@ Muzica este desertaciune. Ea nu te inalta, iti da impresia ca o face...

George Colang spunea...

Free Spirit@ Cei care compun sunt seducatorii fara chip, iar asta inseamna cel mai mult pe pamant...

George Colang spunea...

Amanta ta@ O sa te cred pe cuvant.

Anonim spunea...

Muzica este creatie, traire, sentiment...absenta muzicii ar fi desertaciune.Nu te-ai prins? Lucrurile palpabile sunt mult mai iluzorii decat cele care se simt numai cu sufletul...

Dora

George Colang spunea...

Dora@ Muzica nu inseamna numai suflet, uita te pe orice manual de muzica si o sa vezi numai proportii si matematica pura. Muzica nu se simte numai cum sufletul, cum spun toti, se si intelege..rational vorbing. Este desert tocmai ca te minte, ca te face sa crezi ca este suflet..cand in fapt este matematica pura si putina entropie estetica...

silvia spunea...

Buna :) Ti-am lasat o mica provocare la mine pe blog :D Sper ca esti bine. Sa ai o zi frumoasa :*

Anonim spunea...

Exact ce iti spuneam... tu vrei numai ce e palpabil, vizibil, logic si rational chiar si in muzica, de aceea simti desertul.Ia incearca sa o asculti ca si cand ar veni de la astre si nu ar avea la baza note muzicale gandite,premeditate...lasa-te furat de ea si umbla printre stele.Desert e tot ce ne minte, ce nu ne satisface, ce ne chinuie...muzica adevarata, nu.

http://www.youtube.com/watch?v=jtGG1WLP1pk

Dora (sunflower)

George Colang spunea...

Dora@ A te lasa purtat, filosofic vorbind, inseamna a te lasat mintit. Asta nu inseamna ca e ceva rau, bun, etc..doar ca nu e doar simtire..exact ce spuneam. Ca om care compune muzica, nu pot sa ascult o piesa asa si sa ma las pierdut...

Anonim spunea...

Ha ha...n-o scoti la capat cu mine pana nu lamurim "problema".Si cred ca aici te-am prins: adevarul tau e numai in concret.Deci,tie ori iti place mult sa traiesti in corpul tau (doar); ori ai suferit o deformatie ("profesionala") care nu va duce catre perfectiune daca duci in derizoriu tot ce legat de suflet.Sau poate numesti minciuna si minimizezi ceea ce te doare, te nelinisteste. La unii e o forma de autoaparare....Atentie insa: esti creator de muzica. Scoate-ti desertul din minte daca vrei, si ai ce sa transmiti...

Dora

George Colang spunea...

Dora@ Pentru mine sufletul nu este rupt de corporalitate. Nu cred in dualism, ci in ''psihosmaticitate'', cred in organism complet. Evident, muzica te poate inalta, te poate duce pe culmi, dar nu mi se pare corect sa o postam doar in spatiul sufletului. Atatat tot. In rest, sunt de acord cu tine.

Anonim spunea...

Si eu sunt in parte de acord cu tine...muzica poate fi "privita" in multe feluri. Chiar ca si comert, daca vrei...dar de aici si pana la desertaciunea sufletului e cale lunga.Chiar daca face "corp comun" cu corpul fizic,sufletul e singurul care ramane.Accepta asta si te las...:)))

George Colang spunea...

Poti sa continui cat vrei, nu ma supar:) Insa, sufletul nu este separat de corp...

Anonim spunea...

Bineinteles ca nu; cat suntem in viata, sufletul e in corp.(Desi,cu mana pe inima iti spun ca sunt si oameni fara suflet printre noi...)Si, mai sunt cazuri cand unii se decorporalizeaza in urma unor "exercitii mentale", e mult de vorbit despre asta. Eu doar spuneam ca "desertaciune" e tot ce dam trupului, nu ceea ce ne "hraneste" sufletul,pentru ca in final,doar asta ramane.Intelegi?

Dora.

George Colang spunea...

Dora@ Poate ca inteleg si eu..insa....tu nu intelegi un lucru - cand spui ,,Eu doar spuneam ca "desertaciune" e tot ce dam trupului, nu ceea ce ne "hraneste" sufletul,pentru ca in final,doar asta ramane.Intelegi?'' - e de fapt vorba de un dualism. Imi spui ca nu crezi in dualism, dar te dai de gol prin ceea ce spui; daca nu crezi in dualism atunci nu mai zici ceea ce ai zis mai sus. Cat despre "final" si alte mizerii cu viata de dupa moarte..te rog..imi inseli inteligenta.

Doua subiecte:

aici despre ideea de suflet -

http://aporia.ro/binele-la-plotin/


Si aici despre Dualism - http://aporia.ro/dualismul-cartezian/

Anonim spunea...

George, nu sustin dualismul pentru ca separa trupul de spirit si considera ca nu sunt interdependente.Eu zic ca sunt.Coexista si depind unul de celalalt.
Dar nu vreau sa patrund in esenta conceptului si sa ajung pana in panzele albe cu o idee incapatanata.Nu imi pot pune fortele cu tine,pentru ca sunt inegale(eu nu am studiat filozofia);dar am vrut sa te pun putin pe ganduri sa sa te determin sa iti pui niste intrebari.Lucru pe care l-am reusit, tinand cont de postarea ta de astazi...Ti-am citit si cele doua referate, dar as fi vrut sa uiti putin ce au spus marii filozofi pe care ii citezi si carora le sustii ideile si sa asculti mesajul naturii.Poate ca vei vedea padurea mai bine ;)
Cat despre faptul ca ti-as putea insela inteligenta, iti voi raspunde cu un citat din Cioran: "Omul religios incepe cu credinta in Dumnezeu, iar omul de stiinta sfarseste cu credinta in Dumnezeu"

Dora.

George Colang spunea...

dora@ Nu are legatura articolul postat cu ce am vorbit. Articolele care apar pe blog sunt scrise cu mult timp inainte sa apara pe blog. Acest articol a fost initial publicat pe aporia. Linkul aici http://aporia.ro/una-este-a-intelege-si-alta-a-accepta-sau-una-este-a-vrea-si-alta-a-putea/