miercuri, 27 martie 2019

(Recenzie) Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale de George Colang, Editura Eikon, 2018



Despre ce este această carte? Nu aș putea să intru în detalii așa cum sunt prezente în carte, dar pentru mine este relevant discursul despre valori morale. Deși în carte găsim cele mai ascunse forme de manipulare în viața socială, de la limbaj abscons la forme subtile de a folosi imaginea în masacre și înfometare, barbaria apare ca proces prin care barbarismul – ca amfibologie – întreține diferența dintre păturile sociale. Cartea nu face deloc un apel la ideologie, chiar demonstrează că valorile morale stau la baza ideologiei și astfel, prin dialectică, orice soi de politică se transformă în demagogie.
În esență, discursul cărții se reduce la apelul făcut la valorile morale. În repetate rânduri, ne arată autorul, eticul dispare, iar oamenii nu mai resimt nevoia să facă apel la sinceritate, ci la artefacte și retușuri de a masca vicleșuguri sociale. Astfel, iubirea devine comercială, se află la raft, poate fi cumpărată în rate, este la îndemână, în lumea virtuală, la colț de stradă, peste tot.
Cine este însă noul barbar? Este oare omul de rând, ajuns acum Supraom de masă, ori Dumnezeu? Omul a fugit de barbarie, dar a căzut în barbarie. Cine este atunci civilizatul? Barbarul rafinat, căci pentru autor orice formă de civilizare presupune un apel la diferențiere, deci în esență și civilizatul este un barbar sofisticat, de mult ori mult mai nociv decât barbarul de la colț de stradă, naiv și supus culpei.
Astfel, fără să dezvălui prea multe, aș vrea să punctez că lucrarea se desfășoară în jurul ontologiei și nu cade în păcatul prozelitismului, nu este de stânga ori de dreapta, nu este sociologie și nici nu pleacă de la premisa devianței, ci face apel la valori fundamentale, ocolind discursul neomarxist ori care ar putea fi prins cumva în mrejele vreunei ideologii. De aceea, numai în spațiul filosofiei putea să își găsească locul.



Andrei Georgiu